slogan

Vrouw doet schokkende ontdekking over haar moeder

Toen Sue Walsh zeven jaar oud was, veranderde haar leven voorgoed. Ze ontdekte dat de belangrijkste vrouwen in haar leven niet waren wie ze dacht dat ze waren. Haar zus bleek namelijk haar moeder te zijn...

Échte moeder

Nu - jaren na het drama - doet de vrouw uit Londen haar verhaal in de krant The Guardian. Zo vertelt ze over het moment dat ze te weten kwam wie haar echte moeder was. Het was haar 'vader' die de heftige onthulling deed in 1977. "Marie is je moeder niet. Jennifer is je mama", zei hij destijds. 

"Ik moest even slikken", vertelt Sue. "Niet de ex van mijn vader had me op de wereld gezet, maar mijn glamoureuze oudere zus, die af en toe mijn leven in- en uitfladderde? Ondanks de schok was ik niet verdrietig. Integendeel zelfs, want de vrouw waarvan ik dacht dat ze mijn moeder was, had mij en mijn vader drie jaar eerder verlaten. En ik had mezelf maandenlang in slaap gehuild omdat ik maar niet begreep waarom ze mijn zusje Sharon had meegenomen en mij niet."

Adoptie

Sue legt uit dat haar grootvader haar heeft geadopteerd. "Toen ik nog een baby was, liet mijn moeder me bij de buurvrouw achter als ze moest gaan werken. Maar ze ontdekte dat de vrouw geprobeerd had me te verkopen en vreesde voor mijn veiligheid. En daarop was ze bij haar vader gaan aankloppen. Die wilde me alleen onder zijn hoede nemen, als hij me officieel mocht adopteren. Hij en zijn derde vrouw Marie hadden wel al kinderen uit vorige relaties, maar konden samen geen kinderen krijgen. En zo werd de tijdelijke oplossing plots een permanente."

Samen met haar (groot)vader zocht ze Jennifer op. "Het was een emotioneel moment", vertelt ze. "Ik bleek ook een jongere broer en zus te hebben, Robert en Jenny. Kinderen van mijn eigen leeftijd met wie ik kon spelen en ravotten. Ik herinner me dat ik bijna in huilen uitbarstte toen mijn moeder mijn haren kamde. 'Nu zijn we een echte familie', dacht ik. Maar ik was mis." 

Vreemde eend

"Hoewel ik altijd naar een moeder had verlangd, besef ik dat ik de vreemde eend was in het leven van Jennifer", gaat ze verder. "Voor mij had ze vier kinderen gekregen bij haar eerste man, na mij nog twee kinderen bij een andere echtgenoot. Ik was het vaderloze kind tussenin dat er niet bij hoorde. De relatie tussen ons zou nooit iets worden. Ik zag haar eens om de zoveel maanden en dan verdween ze weer." 

Jaren gingen voorbij en Sue stapte in het huwelijksbootje met een man genaamd Hugh. De twee kregen drie kinderen, maar na een huwelijk van 8 jaar gingen de twee uit elkaar. Jaren later liepen ze elkaar weer tegen het lijf en hertrouwden ze. 

Ziek

En haar biologische moeder, Jennifer? "Die belde me af en toe, meestal dronken, om te zeggen dat ze me graag zag", vertelt de Britse vrouw openhartig. "Af en toe spraken we af. Maar toen mijn vader op sterven lag in 2010 en ze het niet de moeite vond om hem nog eens op te zoeken, verbrak ik het contact. Haar afwijzing van hem vond ik op een of andere manier nog erger dan al die keren dat ze mij teleur had gesteld." 

Vorig jaar - toen Sude ontdekte dat Jennifer kanker had  - legden ze opnieuw contact. "Toen ik haar opzocht in het ziekenhuis, praatte ze met me alsof we elkaar nooit uit het oog waren verloren. Ik hield haar hand vast toen ze stierf. Ik stelde geen vragen meer, maar genoot gewoon van de tijd die we samen nog hadden. En ik ontdekte dat haar tot rust brengen, mij ook rust bracht. Ondanks alles ben ik blij dat we in die allerlaatste dagen toch nog een band hebben gevormd. Want ik denk dat ze me op haar manier wel altijd graag heeft gezien." Wat een verhaal, right?

Lees ook: Vrouw draagt elke dag vijf elastiekjes om haar pols om bijzondere reden